Kun digitaalinen itsepalvelu suunnitellaan ja toteutetaan oikein, se helpottaa kaikkien osapuolten elämää. Asiakas säästää rahaa ja aikaa, ja palveluntarjoaja voi keskittyä tarjoamaan asiakkaalle lisäarvoa tuottavaa palvelua. Tämä ei tapahdu itsestään. Luodessamme digitaalisen itsepalvelun ratkaisuja, meidän on tarkasteltava sitä, mikä toimii ja mikä ei kullekin asiakkaalle ja loppukäyttäjälle.

"Kun me Etteplan MORElla kehitämme digitaalisia itsepalveluratkaisuja, keskitymme sellaisen ratkaisun konseptointiin ja toteuttamiseen, joka tuo lisäarvoa asiakkaalle. Ratkaisun on palveltava juuri heidän liiketoimintaansa", kertoo Etteplanin ohjelmistokehitysyksikön avainasiakasjohtaja Toni Kokkonen.

Matkapuhelinten ja pilvipalveluiden lisääntyminen on kasvattanut digitaalisen itsepalvelun mahdollisuuksia entisestään. Voimme tarjota asiakkaillemme ratkaisuja, jotka toimivat milloin tahansa ja missä tahansa. Digitaalisen itsepalvelun maailmasta monet rajoitteet ovat poistuneet.

Digitaalisen itsepalvelun käyttö on erittäin helppoa

Pilvestä on ollut hyötyä kaikenlaiselle liiketoiminnalle, eikä digitaalinen itsepalvelu ole poikkeus. Palvelujen skaalaaminen suuremmaksi tai pienemmäksi on erittäin helppoa tarpeen muuttuessa. Moderni digitaalinen itsepalveluratkaisu voi olla täysin pilvipohjainen ja joustava.

Aikasäästöjen lisäksi tämä lähestymistapa tuo asiakkaalle kustannushyötyjä jo toteutuksen alusta alkaen. Olemme nähneet tämän omakohtaisesti useissa asiakasprojekteissa. Erittäin hyvä käytännön esimerkki on Microsoft Azureen pohjautuva miehittämätön itsepalvelumyymäläratkaisu.  Valmiiden komponenttien hyödyntäminen modernissa pilviympäristössä tekee kehityksestä nopeaa ja helppoa.

Miehittämättömän itsepalvelumyymälän digitaalinen itsepalveluratkaisu. Etteplanin toteuttamassa ratkaisussa ostotiedot siirretään automaattisesti tuotehallintajärjestelmään, joka toimii Microsoft Azure -pilvessä. Tähän sisältyy tuotteiden hinnoittelujärjestelmä, myymälän hallinta, raportointi- ja kuittiarkisto sekä liitettävien tarrojen tulostaminen. Integraatiopalvelu luo yhteyden tuotteen valinta- ja tunnistusjärjestelmään, maksujärjestelmään ja asiakkaan tuotehallintaan.

Toisessa esimerkissä kehitimme mobiilisovellusratkaisun autoille. Microsoft Azure tarjosi helppoja tapoja hallita sovellusliittymiä ja ilmoituksia, muodostaa yhteyden SQL-tietokantaan ja käsitellä kirjautumisia turvallisesti. Azure DevOps seuraa sovelluskehitystä ja jakaa uusia koontiversioita ja julkaisuja. Erilaiset API-toimintomoduulit mahdollistavat yhteyden muodostamisen asiakkaan käyttämiin taustajärjestelmiin. Kehittäjän näkökulmasta tämä yksinkertaistaa asioita. Myös asiakkaalle ratkaisu tuo selkeyttä. Ratkaisua on myös helppo skaalata tarvittaessa.

Digitaalisen itsepalvelun käyttö on loppukäyttäjälle erittäin helppoa: yleensä lataat vain sovelluksen puhelimeesi. Mutta taustalla on useita monimutkaisia tapahtumia, jotta kaikki sujuu suunnitellusti. Esimerkiksi kun asiakas käynnistää sovelluksen itsepalvelupolttoainepumpulla, järjestelmä tarkistaa käyttäjän henkilöllisyyden, bensiinipumpun sijainnin, kuinka paljon bensiiniä menee autoon ja mitä maksujärjestelmää käytetään. Paljon tietoa kulkee edestakaisin nopeasti ja turvallisesti, jotta kaikki toimii saumattomasti.

Seuraavalla kerralla, kun käytät älypuhelinta tankkaamiseen tai noudat päivittäistavaroita itsepalvelupisteestä, suo pieni ajatus pilviteknologialle, joka mahdollistaa tämän kaiken.