Lapsiperheellinen, opiskelija, keskustassa asuva, vaihtoon lähtevä, kauempaa töihin kulkeva… Työntekijöiden elämäntilanteet vaihtelevat, ja toisinaan on tarvetta erilaisille joustoille. Tällä kerralla kurkistetaan morelaisille tarjottaviin jouston mahdollisuuksiin sekä erilaisiin työn järjestelyihin.

 

Perheen ja työn yhdistäminen tärkeää


Etteplan MOREssa moni työntekijä on perheellinen tai siinä iässä, että vanhempainvapaille on tarvetta. Joustoille on lapsiperheissä kysyntää sekä tarvetta. ”Meillä on koettu, että työn ja muun elämän yhteensovittaminen on tosi tärkeää, ja siksi halutaan tukea sitä.” kertoo henkilöstöjohtaja Hanna Kouri. ”Erilaiset joustot työntekijöiden suuntaan ovat olleet hyvä ratkaisu tähän.” Hanna jatkaa. Tarvittaessa esimerkiksi kesäloman ja useamman kuukauden isyysloman yhdistäminen on saatu järjestymään, kun asiasta on vain keskusteltu riittävän aikaisin.


”Etätyömahdollisuus on iso etu, ja mm. pikkulapsiperheen arkeen tämä tuo paljon joustoja ja mahdollisuuksia” kertoo kahden lapsen äiti. Toisinaan hän tekee aamuisin aikaisin pienen pätkän etätöitä, ja tauon aikana osallistuu lasten aamutoimiin ennen heidän lähtemistään hoitoon. Tämän jälkeen päivä jatkuu esimerkiksi jommallakummalla Tampereen toimistolla tai etänä kotoa käsin. ”Etätyönteko onnistuu hyvin myös siksi, että työvälineet ovat kunnossa ja yhteydenpito muiden tiimiläisten kesken sujuu hyvin erilaisten etäviestinnän kanavien avulla”.

 

Etteplan MORE - perhemyönteinen työpaikka

 

Työntekijälähtöisiä joustoja eri tilanteissa


Osa työntekijöistä asuu kauempana, jolloin etätyö on suuri etu. Vaikka työrooli olisi vaativa, ei läsnäolo työpaikalla ole joka päivä välttämätöntä. Myös työntekijän aloitteesta lähtenyt työviikon tilapäinen lyhentäminen on onnistunut, samoin kuin kesälomien pitäminen talvella työntekijän niin halutessa.

”Järjestelyt ovat sujuneet poikkeuksetta hyvin ja molemmin puolin ollaan oltu tyytyväisiä” kertoo henkilöstöjohtaja Hanna Kouri.

Omalta esimieheltä saa Hannan mukaan myös tukea näihin tilanteisiin. Moni loppuvaiheen opiskelija tarvitsee myös erilaisia joustoja voidakseen työskennellä opintojen ohella. Myös tämä on Etteplan MOREssa huomioitu, ja opiskelijat saavat tehdä töitä opintojensa ehdoilla. Toimiston sijainti on myös tärkeässä roolissa, ja esimerkiksi Tampereella molemmat toimistot sijaitsevat aivan yliopistokampusten vieressä. ”Toimisto on ihan yliopiston vieressä, mikä helpottaa tosi paljon opiskeluiden ja työn yhdistämistä. Saatan olla aamupäivän töissä ja iltapäivän luennolla, ja vaihtaminen sujuu tosi kätevästi” kertoo Tampereen Tullin toimistoa aktiivisesti käyttävä loppuvaiheen opiskelija.

 

Asiat ovat aina järjesteltävissä 


Ohjelmistoyrityksessä monen työntekijän tehtävät eivät ole paikkaan ja aikaan sidottuja. Siksi hieman projektista riippuen joustaminen voi olla todella helppoa tai haastavampaa, mutta parhaan mukaan työntekijöiden suuntaan joustetaan. ”Aina tietysti helpottaa, mitä aiemmin voidaan asioista sopia. Mutta en ole kuullut, etteikö olisi esimerkiksi pidemmät vapaat aina onnistuneet tarvittaessa.” Hanna kertoo.


Työelämän joustoista voi olla suurta hyötyä myös niille, joita järjestely ei suoraan kosketa. Esimerkiksi projektipäällikön jäädessä pidemmälle perhevapaalle on voitu tarjota tehtävää sijaisuuden ajaksi työntekijälle, jolla on potentiaalia sekä kiinnostusta urakehitykseen. ”Tietysti mitä enemmän työssä on vastuuta, niin sitä haastavampi on löytää tuuraajaa, mutta kun asioista tietää hyvissä ajoin ovat ne aina järjesteltävissä.” Hanna kertoo.

 

Etätöitä vaikka Roomasta käsin


Kun työ ei ole paikkaan tai tarkasti aikaan sidonnaista, on mahdollista toteuttaa myös omia haaveita. Markkinointiassistenttimme Jenni Ilmola kertoo Rooman-vaihdostaan, jonka työnantajan joustavuus mahdollisti:


”Olin haaveillut vaihtoon lähdöstä koko opiskeluaikani, mutta töissä käyvälle opiskelijalle ei sopivaa tilaisuutta ollut vielä tullut vastaan. Viimeisenä opiskeluvuotenani aloin tosissaan miettiä, että tilaisuus vaihto-opintoihin jää pian käyttämättä, ellen tee asialle jotain. Vaikka lukuvuosi ulkomailla kiinnosti, olin toisaalta löytänyt todella kiinnostavan työpaikan Etteplan MOREn kotoisasta työyhteisöstä ja suunnitelmissa oli lisäksi aloittaa Etteplan MOREn digitaalisen markkinoinnin mittaamista käsittelevä pro gradu –tutkielma pikapuolin.

Vaihtoasian esiin ottaminen töissä jännitti, mutta sain ilahtua positiivisesti, kun suhtautuminen vaihtoon lähtöön olikin hyvin kannustava!
Etätyö Roomassa

Vaihtoasian esiin ottaminen töissä jännitti, mutta sain ilahtua positiivisesti, kun suhtautuminen vaihtoon lähtöön olikin hyvin kannustava! Sovimme, että teen kevään ajan graduuni liittyviä tehtäviä etänä Roomasta käsin muutamia tunteja viikossa ja muut tehtävät hoitaa uusi markkinointiassistentti Anni. Syksyllä olisin kuitenkin tervetullut palaamaan takaisin Tampereelle Etteplan MOREn markkinoinnin pariin.


Italiassa olen päässyt opintojen ohella matkustelemaan, kehittämään niin englannin kuin italiankin kielitaitoani sekä tutustumaan rennompaan etelä-eurooppalaiseen elämänasenteeseen, joka on hyvää vastapainoa pohjoismaiselle suorituskeskeisyydelle. Carpe diem –henkisessä kulttuurissa työntekokin tuntuu hyvin erilaiselta joko gelatoa nautiskellen tai espresso-kupposen äärellä.


Arkeni Roomassa on ollut tähän mennessä yksi hienoimmista kokemuksistani, joten olen todella kiitollinen Etteplan MOREn joustavasta suhtautumisesta työntekijöiden erilaisiin elämäntilanteisiin ja toiveisiin. Kun työpaikka joustaa työntekijän puolesta, on joustaminen todennäköisesti myös molemminpuolista.”

 


Olemme perhemyönteinen työpaikka ja kannustamme työntekijöitämme pitämään perhevapaitaan. Etteplan MORE oli ensimmäinen yritys, joka tarttui isien työn ja perheen tasapainoa edistävään isähaasteeseen: www.isahaaste.fi

Olemme mukana Tampereen Kauppakamarin Meillä Valmistut –kampanjassa. Lisätietoja lupauksesta täällä ja lue Jannen tarina opintojen ja työn yhdistämisestä sekä DI-työn teosta kampanjasivustolta. Tutustu myös opiskelijoiden mahdollisuuksiin Etteplan MOREssa.