Etteplan MORE Lopputyöt

Etteplan MOREssa tuetaan opiskelijoiden koulunkäyntiä tarjoamalla käytännönläheisiä aiheita erilaisiin kouluprojekteihin, olipa kyseessä opintojen lopputyö kuten diplomityö, pro gradu tai opinnäytetyö, jatko-opintojen tutkimustyö tai yksittäisen kurssin harkkaprojekti. Erilaisia opintojen lopputöitä meille on tehty jo parisenkymmentä, ja useita töitä on tälläkin hetkellä käynnissä.


”Etteplan MOREssa suhtaudutaan myönteisesti diplomitöiden ja muiden lopputöiden tekoon. Kannustamme opiskelevia työntekijöitämme valmistumaan”, Markku Valkealahti (Director, Software Solutions) kertoo. Opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä töitä opintojensa ehdoilla, ja monet lopputyötä kirjoittavat työskentelevätkin osa-aikaisena lopputyön kirjoittamisen ajan. Sopivan aiheen löydyttyä on mahdollista käyttää myös työaikaa lopputyön tekemiseen.


Etteplan MOREssa pyritään löytämään kaikille halukkaille lopputyöaihe joko projekteista tai sitten yleisemmistä kiinnostavista aiheista. ”Meille tehtyjen diplomitöiden aiheet ovat vaihdelleet tekijän kiinnostuksesta riippuen softaprosesseista tietojohtamisen prosesseihin ja raportointiin, tai mielenkiintoisiin uusiin teknologioihin. On meille tehty myös automaatiotekniikkaan liittyen IoT-aiheisia töitä”, Markku jatkaa. Ohjelmistoalan kasvuyrityksestä löytyy mielenkiintoisia aiheita myös teknisten aiheiden ulkopuolelta – eräskin käynnissä oleva kaupallinen gradutyö keskittyy markkinoinnin mittaamiseen.

”Etteplan MOREssa suhtaudutaan myönteisesti diplomitöiden ja muiden lopputöiden tekoon. Kannustamme opiskelevia työntekijöitämme valmistumaan”


 
Joni Pakarinen, ohjelmistotuotanto (diplomityö)


Kuka olet ja mitä teet? Työskentelen ohjelmistosuunnittelijana ja olen viihtynyt täällä jo seitsemän vuotta. Opiskelin TTY:llä (nyk. Tampereen yliopisto) pääaineenani ohjelmistotuotantoa ja laajana sivuaineena hypermediaa.


Mikä oli lopputyösi aihe? Löytyikö se helposti? Diplomityössäni tutkin tietokantojen synkronointia liikkuvan myyjän tablet-laitteen ja emotietokannan välillä. Tein työn toimeksiantona työpaikalleni vuonna 2014, ja aihe löytyi käytännön haasteesta erään käynnissä olleen työprojektin kautta. Vaikka aihe tulikin ehdotettuna, olin tyytyväinen siihen, että sain itse päättää näkökulman diplomityöhöni.


Miten organisoit ajankäytön? Tein täyspäiväisesti hommia ennen dipan aloittamista, mutta projektin ajaksi vähensin työviikkoni viidestä neljään päivään. Halusin asettaa tietyt rajat työnteolle ja DI-työn kirjoittamiselle, jotta jäisi myös vapaailtoja ja –päiviä tasapainottamaan elämää. Talvella kävin kuukauden mittaisella Aasian reissulla, missä sain myös vietyä dippaa eteenpäin, vaikkei se varsinainen diplomityöloma ollutkaan.


Mitkä fiilikset projektista? Diplomityön tekoa helpotti se, että projekti oli sopivan käytännönläheinen ja liittyi suoraan työhöni. Haastavinta oli tietenkin aloittaa koko homma tyhjältä paperilta, mutta sain dippaohjaajaltani hyvän vinkin aloittaa sisällysluettelosta. Kunhan joka kerta kirjoitti edes jotain ylös, niin ensi kerralla oli jo paljon helpompaa jatkaa. Lisäksi se helpotti, että oli varannut tietyn viikonpäivän ainoastaan diplomityön kirjoittamiselle.


 
Anni Janger, tietojenkäsittelytieteet (pro gradu)


Kuka olet ja mitä teet? Toimin Etteplan MOREssa projektipäällikkönä erilaisissa ohjelmistoprojekteissa. Opiskelin Tampereen yliopistolla tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelmassa, kandivaiheessa matematiikkaa ja maisterivaiheessa pääaineeni oli tietojenkäsittelytiede.


Mikä oli lopputyösi aihe? Löytyikö se helposti? Tein pro gradu –tutkielmani vuonna 2016 toimeksiantona työpaikalleni, ja gradutyöni tarkoitus oli löytää järjestelmä henkilöstöresursointiin johdon tueksi. Järjestelmä päätettiin kehittää itse, koska olemassa olevat järjestelmät eivät vastanneet yrityksen tarpeisiin. Vaikka yleensä aiheen keksiminen on vaikeinta, omalla kohdallani se löytyi helposti, koska työpaikalla oli selvä tarve tällaiselle järjestelmälle. Aihe kuulosti kiinnostavalta, koska sitä kautta pääsin oppimaan lisää projektityöstä ja henkilöstöresursoinnista sekä teoriassa että käytännön kautta.


Miten organisoit ajankäytön? Olin ollut täällä jo hetken töissä, ja graduprojektin aikana tein osa-aikaisesti töitä siten, että joka viikko yksi päivä oli varattu pelkästään gradulle.


Mitkä fiilikset projektista? Projekti oli mielenkiintoinen ja graduni valmistui todella nopeasti. Aloitin projektin maaliskuussa ja lokakuussa gradu oli jo valmis. Sain tarvittaessa apua, mutta aika itsenäisesti sain projektia ja järjestelmää toteuttaa, mikä oli tosi motivoivaa!

Etteplan MORE lopputyö

 
Teemu Laine, automaatiotekniikka (diplomityö)


Kuka olet ja mitä teet? Opiskelen TTY:llä automaation tietotekniikkaa, tehdasautomaatiota ja ohjelmistotekniikkaa. Työskentelen Etteplan MOREssa ohjelmistokehittäjänä.


Mikä oli lopputyösi aihe? Löytyikö se helposti? Aluksi koetin löytää diplomityöaihetta käynnissä olleesta työprojektista, mutta lopulta päädyin tekemään demoa Vuzix-laseille toimeksiantona työpaikalle. Dipan aloittaminen tuntui kuitenkin haastavalta, koska aihe oli niin laaja ja samalla töissä oli melko kiireistä. Kun mielenkiintoisen työprojektin mukana tuli mahdollisuus työskennellä ulkomailla, jäi diplomityö taustalle. Oli hieno kokemus päästä reissaamaan työn puolesta muun muassa Baltian maissa, Romaniassa ja Jenkeissä. Nyt vuoden jälkeen olen palannut dippaprojektin pariin ja tarkennettu aihe motivoi enemmän. Teen Hololens-laseille AR-demoa huollon sovelluksesta, joka opastaa huoltomiehiä kenttätyössä. Demossa hyödynnetään esimerkiksi lisättyä todellisuutta, 3D-mallinnusta, paikkatietoa ja pilviteknologiaa.


Miten organisoit ajankäytön? Vähensin työtunteja täydestä viikosta 30 tuntiin, jolloin diplomityön tekemiselle on varattu viikoittain yksi arkipäivä. Lisäksi teen dippaa viikonloppuisin. Opin kuluneen vuoden aikana, ettei diplomityö etene, jos sitä koettaa tehdä silloin tällöin, vaan se vaatii säännöllistä ja pitempiaikaista panostusta. Tavoitteenani on valmistua ensivuoden alussa.


Mitkä fiilikset projektista? Diplomityöaiheeni on mielenkiintoinen ja aiheen rajaaminen helpotti erityisesti teoreettisen viitekehyksen löytämistä. Etteplan MORE on ollut tosi joustava projektin suhteen ja olen tykännyt siitä, että saan tehdä projektia itsenäisesti ja oman aikataulun mukaan.
 

Etteplan MORE Lopputyöaihe

 
Kiinnostuitko? Lue aiheesta lisää: www.etteplanmore.com/opiskelijat
 

Olemme mukana Tampereen Kauppakamarin Meillä Valmistut –kampanjassa. Lisätietoja lupauksesta täällä ja lue Jannen tarina opintojen ja työn yhdistämisestä sekä DI-työn teosta kampanjasivustoltaKatso avoimet tehtävämme tai lähetä meille avoin hakemus: www.etteplanmore.com/meille-toihin