Autoilu on murroksessa, sillä omistamisen sijaan on koko ajan yleisempää hankkia kulkuneuvo käyttöön tarpeen tullen. Yhteiskäyttöauto NF Sharing on autoilua palveluna Triplan asukkaille. Nordea Rahoituksen ja ALD Automotiven omistama NF Fleet toimittaa taloyhtiön asukkaiden käyttöön sähköauton, joka on vuokrattavissa mobiilisovelluksen avulla.

Omaa autoa käytetään keskimäärin vain alle tunti vuorokaudessa, ja oman auton omistamisen vuosikustannus on huomattava. Yhteiskäyttöautosta asukkaat maksavat vain käytön mukaan.  Ylläpito, katsastukset, renkaanvaihdot ja kausipesut huolehditaan palveluna. Autolla on oma pysäköintipaikka taloyhtiön parkkihallissa latauspisteineen.

 

Kulkuneuvon käyttöön ei tarvita avaimia – mobiilisovellus avaa ovet

Etteplan MORE on suunnitellut ja toteuttanut ohjelmistoratkaisun, jolla autoja hallinnoidaan ja varataan. Digitaalinen itsepalvelusovellus käsittää taustajärjestelmät sekä web-käyttöliittymän ja mobiilisovelluksen. Myös maksaminen, huoltotarpeen ennakointi ja ovien avaus hoituvat ratkaisun avulla.

Taloyhtiö hallinnoi palvelua ja käyttöoikeuksia web-käyttöliittymän avulla. Palvelu mahdollistaa sääntöjen räätälöinnin taloyhtiökohtaisesti tarpeiden mukaan: kuinka usein varauksen voi tehdä ja kuinka pitkäksi aikaa.

Asukkaat käyttävät mobiilisovellusta, jonka avulla auton voi varata ja ottaa käyttöön. Avaimia ei tarvita, joten käyttöönotto ja käyttäjän vaihto sujuvat helposti.  Omat varaukset ja ajetut kilometrit näkyvät sovelluksesta helposti. Sovelluksen avulla voi tehdä myös vika- ja vaurioilmoituksia sekä ottaa yhteyden asiakaspalveluun.

”Kolme kertaa on autoa käytetty ja todella tyytyväisiä palveluun. Me myytiin oma automme pois ennen muuttoamme, joten tämä on loistava lisäarvopalvelu meidän asumisviihtyvyyteemme”, kertoo kokemuksistaan palvelua kokeillut asukas.

Kysyntä NF Sharingin kaltaisille kustannustehokkaille ja ekologisille liikkumispalveluille kasvaa koko ajan.

Yhteiskäyttösovelluksella säästöjä yrityksille ja ympäristölle

Yhteiskäyttöautojen trendi on nähtävissä yritysautoilussa, missä autoilun joustavuutta venytetään uusiin mittoihin. Etteplan MOREn NF Fleetille toteuttama NF Sharing -palvelu on vastaus myös yritysautoilun muuttuneisiin tarpeisiin, kun yrityksen käytössä olevat kulkuneuvot halutaan tehokkaaseen käyttöön ja helposti saataville.

”Yhteiskäyttö on eräänlainen yritysmaailman car sharing -palvelu, jossa työtiimit voivat hankkia työajoa varten yhteisen auton ja koordinoida sen käyttöä mobiilisovelluksen avulla. NF Sharing  -palvelu laittaa autokannan tehokkaammin käyttöön ja tarjoaa yritykselle selkeitä kustannussäästöjä sekä reaaliaikaisen käyttöasteraportin. Lisäksi yhteiskäyttö on ympäristöystävällisempi valinta”, Etteplan Moren liiketoiminta-arkkitehti Mikko Viskari kertoo.

Sovellus sopii useammankin auton hallinnointiin ja varauksiin. Yrityksissä autoja voidaan käyttää työajojen lisäksi erikseen laskutettaviin vapaa-ajan ajoihin, mikäli näin halutaan.

”Yhteistyö Etteplan Moren kanssa on ollut sujuvaa ja mutkatonta, kertoo NF Fleetin toimitusjohtaja Nina Reinilehto.  ”Kysyntä NF Sharingin kaltaisille kustannustehokkaille ja ekologisille liikkumispalveluille kasvaa koko ajan.  On ollut hienoa rakentaa tällaista modernia palvelua yhdessä Etteplanin kanssa, muovata markkinaa ja luoda mahdollisuuksia ihmisten väliselle yhteisöllisyydelle.”

Helppokäyttöinen palvelu – IoT-teknologia ennakoi huoltotarvetta

Yhteiskäyttö toimii mobiilisovelluksen avulla, josta voi varata sopivan auton käyttöön. Auton saa varattua ja palautettua helposti kartassa näkyvään paikkaan, eikä käyttöön tarvita edes avaimia. Ovet avautuvat sovelluksen avulla ja auto käynnistyy start-napista.

Yhteiskäyttöpalvelussa kulujen jakaminen hoituu sähköisesti automatisoidun prosessin avulla. Palvelun avulla yrityksiltä vapautuu aikaa työläästä kirjanpidosta, kun niiden ei tarvitse enää erikseen huolehtia matkalaskujen paperikuiteista tai kilometrikorvauksista.

Auton käyttäjän ei tarvitse huolehtia muusta kuin auton tankkauksesta tai latauksesta, sillä älykäs IoT-teknologia ennakoi huoltotarvetta. Palvelun käyttäjä voi keskittyä ajamiseen, sillä NF Fleet hoitaa kaikki huoltotoimenpiteet ja kausipesut käyttäjien puolesta. Omien ajokilometrien seuranta sujuu helposti, ja yksityiskäytössäkin maksetaan vain todellisesta käytöstä.

Etteplan MOREn design-tiimi on suunnitellut käyttöliittymän monenlaisia käyttäjiä ja käyttötarpeita ajatellen. NF Sharing on suunniteltu ensisijaisesti työajoon, mutta Plus-palvelu mahdollistaa myös yksityiskäytön työntekijän vapaa-ajalla vaikkapa viikonloppureissun ajaksi. Sovelluksen varauskalenterissa voi määrittää ajat työajolle ja vapaa-ajan käytölle. Lisäksi on joukko tukiroolissa toimivia käyttäjiä, joilla on erilaisia tarpeita.

”Esimerkiksi huollon tarvitsemat toiminnot on piilotettu muilta käyttäjiltä, jotta asukkaat voivat nauttia ajamisen helppoudesta. Yhteiskäytössä on omat haasteensa verrattuna perinteiseen autoiluun, mutta hyvällä suunnittelulla on luotu helppokäyttöinen palvelu”, Mikko Viskari kertoo.

 

Autot latautuvat ajojen välillä Triplassa.

Käytetyt teknologiat:

Frontend: React Native, React, Redux, Material-UI, Firebase

Backend: Microsoft Azure, ASP.NET Core, Azure SQL, Notification Hubs, Azure Maps, Application Insights, Key Vault, Blob Storage

Lue myös tiedote aiheesta (linkki etteplan.comiin). 

NF Sharing -sovellus on ladattavissa sovelluskaupoista: App Store ja Google Play.

 

 

Haluaisitko tietää lisää?

Mikko Viskari

Business Architect
+358 50 465 1322

Lähetä meille viesti

Asiantuntijamme on sinuun yhteydessä saatuaan viestisi. Lähettämällä viestin, hyväksyt tietosuojaehtomme (Privacy Statement).